Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovská sezóna 2017

Važení přátelé tenisu, hráči, hráčky a rodiče.


A je to. Dnešním dnem skončila mistrovská sezóna družstev 2017. Letos jsme měli v soutěžích družstev pouze 8 týmů. To je nejméně za posledních 10 let.


Jak ten mistrovský rok začal. No nic moc. Při sestavování soupisek došlo k nedorozumění o sestavování týmů a řízení mistrovských zápasů dospělých a starších žáků. Po vysvětlení fungování a řízení klubové části mistrovských zápasů se stav uklidnil, nicméně někteří si to vysvětlili po svém a svým způsobem mistrovské zápasy bojkotovali. Jen připomínám, soutěže družstev jsou soutěže klubů a nikoliv jednotlivců.


Prvořadým cílem letos bylo udržení družstev v nejvyšších soutěžích! Dalším důležitým bodem byla změna v 1. divizích soutěží mládeže od roku 2018. V nejvyšších divizích zůstávají pouze první tři týmy.
Tohle bylo těžké a svým způsobem to letos hodně ovlivnilo nasazování hráčů a hráček. Moc mě mrzí, ukončení činnosti před sezónou hráčů Honzy H. a Tomáše Z. To znamenalo, že jsme po několika letech nepostavili B tým dorostu a hlavně děvčata, kterých máme dost, tak ztratila možnost hrát družstva.


Minitenis jsme trénovali jen okrajově a soutěž byla pro naše nejmenší zpestření.


Babytenisu máme nadějnou skupinu kluků, z nichž někteří v příštím roce budou mladšími žáky. Dovednosti a hlavně zápasové zkušenosti, které získali v této soutěži využijí v příštích letech. Ve skupině jsme skončili třetí. Porazili jsme Osek, těsně prohráli s Litvínovem.


Mladší žáky jsme přihlásili, jen do druhé soutěže. V letošním roce jsme neměli kvalitu na první divizi a tak po loňském druhém místě v nejvyšší soutěži to byl velký ústup.


Starší žáci. Skupina DS1A měla 7 účastníků a čtyři kluby bojovaly o tři postupová místa. Nám se to nakonec povedlo a skončili jsme třetí za Mostem A a Panoramou. Vhodné bylo doplnění o jednoho hosta Kubu Valouška. Ondra Bureš odehrál všechny zápasy ve dvou kategoriích!


Dorost byl hodně těžký. Osm týmů se doslova rvalo o tři místa. Měli jsme i štěstí a to třetí vytoužené místo nakonec vybojovali za týmy Most A a Most B. Za námi skončily kluby Letná, Chomutov, Louny, Žatec a Klášterec n/O. Hostující Adéla Kulichová (byla skvělá) odehrála v kategorii Dorost a Dospělí všechny zápasy!


Dospělí B byl pro mne těžký úkol. Po odřeknutí postupujícího v loňském roce, jsme se jako další tým tabulky dostaly do 2. divize oblasti. Všechny zápasy byly vyrovnané, až na Krásné Březno, kde to naši hráči pojali jako výlet. Dvě výhry 5:4 a tři těsné prohry 4:5 nás s největší pravděpodobností v soutěži zachránili. Bohužel v našich soutěžích družstev hrají velkou roly čtyřhry a ty nám vůbec nešly.


Mistrovské zápasy družstev v naší oblasti se letos hrály od 29. 5. do 25.6. Většina družstev hrála jeden a půl měsíce. Je s podivem, že v těchto 6 týdnech, jsme téměř nikdy nebyli kompletní. Letošní rok byl pro mne doslova noční můrou. Hráčů, kteří byli k dispozici na těchto pár týdnů moc nebylo. Ti co byli, budou odměněni za přístup. Školy, školky v přírodě, výlety škol do zahraničí, dovolené a další a další „důležité“ odjezdy.
Je s podivem, když někteří mají takové nároky a požadavky na klub, pak stejné nároky nemají na sebe nebo své děti. Samozřejmě vidím to ze strany klubu, ale věřte, viděl jsem to dvě generace ze strany rodiče. Dalším výrazným a důležitým faktorem pro děti je samotná účast rodičů a rodinných příslušníků na zápasech. V tom patříme k nejhorším klubům. Je to škoda.


Ale věřím, že se to zlepší. Můžeme začít třeba na dalším duchcovském turnaji. Těch pořádáme v zimě i v létě dost.


Kapitáni…. Kdyby nebylo několika jedinců, kteří se této značně neoblíbené funkce ujali, tak nevím. Největší poděkování za kapitánskou činnost ode mne patří Petrovi Kubištovi. Petře děkuju. Jasně byli i další, kteří pomohli v mládežnických družstvech. Petr Rychecký dobrý, ale chce to přidat! Děkujeme.


Největší zlepšení v mistrovských zápasech předvedl Filip Macháček. Zpestřil hru a svojí bojovností si zaslouží titul nejlepší „mistrák“! Také se ale musí zklidnit, a v průběhu zápasu dostat pod kontrolu emoce.


Poděkovat bych chtěl také našemu správci Zdeňkovi Matouškovi a jeho manželce za perfektní přípravu areálu a úklid.

 

Děkujeme všem za mistrovské zápasy družstev v roce 2017.

 

Hezké prázdniny a dovolenou.